V kauze podvodov s pozemkami vypočúvajú obžalovaných

10.04.2012 Bratislava

Bratislava 10. apríla (TASR) - Výsluchom obžalovaných pokračuje dnes na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pojednávanie so siedmimi obžalovanými v kauze pozemkovej mafie. Podľa obžaloby sú zodpovední za podvodný prevod pozemkov v bratislavskej Devínskej Novej Vsi za približne 15,5 milióna eur.

Súd prijal obžalobu začiatkom marca. Prokurátor podľa hovorkyne ŠTS Kataríny Kudjákovej na úvod prečítal obžalobu a proces sa začal výsluchom obvinených. Medzi mini bol pôvodne aj Jozef D., avšak ešte v prípravnom konaní prerušili voči nemu trestné stíhanie. Prokurátor v marci na súde potvrdil, že v rokoch 2008-2010 bol príslušníkom Policajného zboru a významne sa podieľal na odhalení podvodov s pozemkami. Jozef D. je však v inom procese na Okresnom súde Bratislava I, ktorý sa týka podvodov s nehnuteľnosťami, obžalovaný. V tomto prípade mu prokurátorka generálnej prokuratúry chce preukázať vinu, že podvodné prevody nehnuteľností organizoval.

Podľa obžaloby, ktorá je na súde od decembra 2011, si páchatelia koncom roka 2007 vytypovali nehnuteľnosti v katastrálnom území Devínskej Novej Vsi s rozlohou približne 284.000 metrov štvorcových. Ich hodnota v slovenských korunách bola vtedy asi pol miliardy. Pozemky údajne previedli na takzvaných hercov, ktorí sa s použitím falošných dokladov pred úradmi vydávali za majiteľov nehnuteľností. Ďalším krokom mal byť prevod nehnuteľností na spriaznené osoby. Radoslav Z., Gabriela J., Stanislav W., Ivana Š., Terézia Ny., Zuzana H. a Vlastimil B. sú obvinení z podvodu a z falšovania a pozmeňovania verejnej listiny.
 

Vyberte región